.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


Οι λοιμώξεις στον διαβητικό πρέπει να προλαμβάνονται και να θεραπεύονται εγκαίρως, διότι κάθε λοίμωξη δύναται να απορυθμίσει το σάκχαρο και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Ο διαβητικός μπορεί να προσβληθεί από μία ποικιλία συνδρόμων που μπορεί να αφορούν διάφορα όργανα όπως τα δόντια, τον φάρυγγα, τις αμυγδαλές, τον πνεύμονα, τα ούρα, τα μαλακά μόρια, τα οστά.
Είναι επιρρεπής σε μολύνσεις οι οποίες δεν έχουν μερικές φορές την θορυβώδη κλινική συμπτωματολογία που παρατηρείται σε μη διαβητικά άτομα, με συνέπεια στις περιπτώσεις αυτές ο διαβητικός να αναζητεί καθυστερημένα ιατρική βοήθεια, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του.
Έτσι στον διαβητικό επιβάλλεται η πρώιμη ιατρική αξιολόγηση, ανεξαρτήτως είδους και εντάσεως συμπτωμάτων.Eιδικώς οι μολύνσεις στα κάτω άκρα πολλές φορές παρουσιάζουν καθυστερημένη συμπτωματολογία στον διαβητικό ενώ μπορεί να είναι πολύ σοβαρές: Συνιστάται καθημερινή επισκόπηση ποδιών, για τυχόν εμφάνιση κάποιας ατέλειας και έγκαιρη ενημέρωσή μας.
Ο διαβητικός επίσης πρέπει να υποβάλλεται περιοδικώς σε οδοντιατρικούς ελέγχους και ελέγχους ούρων για ασυμπτωματικές φλεγμονές,χωρίς πυρετό.
Φίλοι διαβητικοί
Η Ιατρική Επιστήμη έχει αποδείξει σήμερα, ότι τα μικρόβια και οι ιοί που καιροφυλακτούν δύνανται να γίνουν πιο επιθετικοί και επικίνδυνοι, λόγω της κακής χρήσης αντιβιοτικών. Καταναλώνοντας από μόνοι σας ανώφελα αντιβιοτικά ή καταναλώνοντας σωστά αντιβιοτικά αλλά με ακατάλληλη διάρκεια θεραπείας, δεν επιβαρύνετε μόνο το μεταβολικό σύστημα του οργανισμού σας. Όταν ακατάλληλα αντιβιοτικά επιδράσουν στα μικρόβια, τα μικρόβια συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο που συμπεριφέρεται ο ανθρώπινος οργανισμός στα εμβόλια. Ουσίες τοξικές, αλλά ανεπαρκείς για να τα σκοτώσουν, τα κάνουν πιο ανθεκτικά, τα δυναμώνουν, λόγω πολλαπλών επιδράσεων στο αμυντικό τους σύστημα.
Κατά την επίθεση ενός μικροβίου στο οργανισμό κινητοποιούνται μηχανισμοί άμυνας, που περιλαμβάνουν, στοιχεία του αίματος, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα, το συμπλήρωμα και τον σπλήνα.
Πρέπει να λάβετε όλα τα μέτρα, που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να διατηρείται σε αρίστη φυσική κατάσταση και άριστη άμυνα, για να εξουδετερώσετε τους λοιμογόνους παράγοντες χωρίς κατάλοιπα.
Φροντίσετε τον εαυτό σας, με υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποφύγετε την κατάχρηση κρέατος, καταργείστε το κάπνισμα και ενταχτείτε σε προγράμματα άσκησης, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι οργανωμένα, αλλά να περιλαμβάνουν συστηματικό γρήγορο περπάτημα.
Η διακοπή του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος και η διατήρηση φυσιολογικού σακχάρου αίματος, είναι τα σημαντικότερα μέτρα, που θα βοηθήσουν την άμυνα του οργανισμού σας.
Διατηρείτε φυσιολογικό βάρος και επαρκή ύπνο και αποφύγετε ψυχολογικές επιβαρύνσεις.
Οι κλειστοί χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς και τα χέρια σας να πλένονται συχνά.
Εάν συμβιώνετε με αρρώστους από λοιμώδη νοσήματα, προστατεύστε τον οργανισμό σας με μία μάσκα και αποφύγετε τον συγχρωτισμό μαζί τους.
Πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως νόσοι, οι οποίες στα αρχικά στάδια ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα, αλλά να αλλοιώνουν την σωστή άμυνα όπως χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, αγγειακές παθήσεις, που διαταράσσουν την ομαλή αιμάτωση του οργανισμού κλπ.
Εάν δεν υπάρχουν απαγορευτικές αλλεργίες, πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε προληπτικώς το εμβόλιο της γρίπης κάθε Φθινόπωρο.Επίσης πρέπει να εμβολιαστείτε με το εμβόλιο της πνευμονίας και το εμβόλιο του τετάνου-διφθερίτιδας τύπου ενήλικος.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ

1) Να μην καπνίζετε: Οι βλάβες που προκαλεί το υψηλό σάκχαρο επιδεινώνονται από το κάπνισμα.
2) Σημαντικό είναι να χάσετε το πλεονάζον βάρος εάν είστε υπέρβαροι.
3) Όχι καθιστική ζωή.
4) Καλό είναι να τρώτε τουλάχιστον μία πράσινη σαλάτα την ημέρα.
5) Η διατροφή καλό είναι να μην είναι πλούσια σε λίπος και χοληστερόλη όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη. Η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, που ευρίσκονται στο βούτυρο, στα κρέατα, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στην κρέμα γάλακτος.
6) Όχι υπερκατανάλωση γλυκών.
7) Τα χαλασμένα δόντια και τα μικρόβια απορυθμίζουν το σάκχαρο. Συνιστάται καλός καθαρισμός οδόντων, ετήσια οδοντιατρική συντήρηση.
8) Ανάλογα με την περίπτωση, καθορίζονται εξατομικευμένα αγωγή και διατροφικά προγράμματα, τα οποία δεν πρέπει να αμελούνται.
9) Να μην αμελείτε τους προληπτικούς εμβολιασμούς για την προστασία από τις λοιμώξεις εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αντενδείξεις.
10) Να μην αμελείτε την τακτική ανά εξάμηνο προληπτική ιατρική παθολογική εξέταση.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από ανώμαλο μεταβολισμό του σακχάρου των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην δομή και στις καύσεις του. Χρησιμοποιούνται απλές μόνο μετρήσεις σακχάρου αίματος, για να τον διαγνώσουμε, επειδή οι μετρήσεις αυτές είναι πιο εμφανείς, εύκολες και εύχρηστες.
Αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματος, δέρμα, αγγεία καρδιά, νεφρά, εγκέφαλο, είναι συχνά χωρίς συμπτώματα και απαιτεί για να διορθωθεί μία συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες και όχι για παράδειγμα ένα απλό περιορισμό στην κατανάλωση της ζάχαρης.
Ένας άνθρωπος πάσχει από διαβήτη όταν ισχύει έστω και ένα από τα παρακάτω:
1. Τιμή σακχάρου το πρωί (να μην έχει προηγηθεί φαγητό κατά τις προηγούμενες οκτώ-δέκα ώρες) : Πάνω από 125 mg/dl.
2. Δύο ώρες μετά την χορήγηση ειδικού υγρού κατά την διάρκεια μιας ειδικής εξέτασης της δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης, άνοδος του σακχάρου του αίματος σε επίπεδα 200mg/dl και πάνω.
3. Εάν τα επίπεδα σακχάρου σε τυχαία μέτρηση ανευρίσκονται 200 mg/dl και πάνω, ενώ παράλληλα υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.
Οι μετρήσεις αυτές συνήθως χρειάζονται επανάληψη.
Εάν το μετρούμενο σάκχαρο είναι οριακά φυσιολογικό, πρέπει να ληφθούν μέτρα ενώ συχνά είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί η ειδική δοκιμασία ανοχής γλυκόζης.
Οι διαβητικοί δεν έχουν ενιαία θεραπευτική αντιμετώπιση. Ορισμένοι διαβητικοί χρειάζονται φάρμακα, ενώ άλλοι ινσουλίνη γιατί οι μορφές της διαταραχής του μεταβολισμού δεν είναι ίδιες σε όλους.
Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη, που εκκρίνεται από το πάγκρεας.
Σε ορισμένες μορφές του διαβήτη, η ορμόνη αυτή εκκρίνεται σε χαμηλά επίπεδα ή καθόλου και οι « διαβήτες» αυτοί χρειάζονται συμπληρωματική ή και αποκλειστική χορήγηση ινσουλίνης.
Σε άλλες μορφές διαβήτη δεν υπάρχει ανεπάρκεια της ορμόνης και η διαταραχή του μεταβολισμού που προαναφέρεται, διορθώνεται με κατάλληλη διατροφή ή φάρμακα.
Ο διαβήτης είναι μια πολυσυστηματική νόσος, που βλάπτει όλα τα όργανα του οργανισμού στα αρχικά μάλιστα στάδια συχνά ύπουλα, χωρίς συμπτώματα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη της άριστης αντιμετώπισής του. Επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια ενώ οι βλάβες προοδευτικά εξελίσσονται, είναι πολύ σημαντική η ετήσια ιατρική προληπτική εξέταση, κατά την οποία εντοπίζονται τόσο οι πάσχοντες διαβητικοί όσο και τα άτομα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη. Τα συμπτώματα του διαβήτη, εάν υπάρχουν είναι η δίψα, τα πολλά ούρα, οι διαταραχές του βάρους, η πολυφαγία, η αδυναμία, το αίσθημα κόπωσης, ο κνησμός ( η φαγούρα ), οι διαταραχές όρασης, τα μυρμηγκιάσματα, οι συχνές κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις, εκδηλώσεις από βλάβες στα ζωτικά όργανα. Ο κακά θεραπευόμενος και ο μη θεραπευόμενος διαβήτης καταστρέφει τα μάτια , την καρδιά, τον νεφρό, τον εγκέφαλο, τα αγγεία, τα νεύρα, το ανδρικό γεννητικό σύστημα.
Η άριστη θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους:
Α. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία αποτελεί ένα δείκτη των επιπέδων του σακχάρου πολλών ημερών κάτω από7%.
Β. Διατήρηση αρτηριακής πίεσης για να μην επιβαρύνονται επιπρόσθετα τα όργανα και για να διατηρούνται οι επανορθωτικές τους εφεδρείες σε αρκετά χαμηλό επίπεδο. Οι στόχοι της αρτηριακής πίεσης είναι πιο χαμηλοί συγκριτικά με μη διαβητικά άτομα.
Γ.Διατήρηση της κακής χοληστερόλης LDL σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να αποφεύγονται οι καταστροφικές βλάβες που επιδεινώνονται με την αύξηση της LDL. Οι στόχοι της LDL στον διαβητικό είναι πιο αυστηροί συγκριτικά με μη διαβητικά άτομα.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ : ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ
Ο στόχος τόσο της ιστοσελίδας αυτής όσο και των ιστοσελίδων ενημέρωσης του κοινού πάνω σε ιατρικά θέματα που επιμελούμαι προσωπικά, αγαπητοί φίλοι, δεν είναι η μετατροπή του μη ειδικού σε ιατρό. Παρά το γεγονός επίσης ότι η τηλεδιάγνωση και τηλεθεραπεία αποτελούν σημαντικά ζητούμενα από τον χρήστη του internet, ο ιατρός δεν είναι δυνατόν να τα πραγματοποιήσει υπεύθυνα παρακάμπτοντας την ιατρική εξέταση.
Κατά την άσκηση της εφαρμοσμένης παθολογίας επί σειρά ετών τόσο στο ιατρείο όσο και σε μεγάλα νοσοκομεία, βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπη με οριακές κρίσιμες για την ζωή καταστάσεις. Είναι σημαντική η θετική ενέργεια που δίνει στον ιατρό η νίκη της αρρώστιας και του θανάτου, ενέργεια που δίνει ενθουσιασμό και κίνητρο για συνεχή μελέτη και επίπονη εργασία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των τελικών στόχων της εφαρμοσμένης επιστήμης της παθολογίας: Της μακροζωίας και της νεανικής βιολογικής ηλικίας έως τον θάνατο. Στη μάχη με την φθορά και τον θάνατο, ο μαχόμενος παθολόγος αντιμετωπίζει συχνά ιατρικά κατεστημένα, αλλά και λανθασμένες αντιλήψεις των ασθενών που συχνά τροφοδοτούνται από επαγγελματικά κατεστημένα, αντιλήψεις που είτε οδηγούν σε επικίνδυνη πολυφαρμακία είτε οδηγούν σε παραμέληση συμμόρφωσης σε αναγκαίες φαρμακευτικές θεραπείες.
Ξέροντας από την καθημερινή κλινική ιατρική εμπειρία την σημασία της συμμόρφωσης σε αναγκαίες προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις, τόσο των ασθενών μου στο νοσοκομείο και στο ιατρείο όσο και των υγιών επισκεπτών του ιατρείου μου, θέλω μέσα από αυτές τις ιστοσελίδες να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην διαδικασία της συνειδητοποίησης, διαδικασία απαραίτητη για την σφυρηλάτηση υγιούς συνεργασίας ιατρού-ασθενούς. Αυτός είναι ο λόγος που βασικές παράμετροι που αφορούν το ανθρώπινο σώμα και εξειδικευμένα θέματα υγείας εκτίθενται με σκοπίμως απλό τρόπο.
Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα αγαπητοί φίλοι, σας εκτίθενται ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν τον διαβήτη και τις διαταραχές του σακχάρου του αίματος.To πρόβλημα της αύξησης του σακχάρου είναι αρκετά διαδεδομένο σήμερα και σοβαρό, συχνά αμελείται από τους πάσχοντες λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων επί μακρόν.
Κλείνοντας την σύντομη αυτή επικοινωνία μας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιατρούς που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μου, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους συνεργάτες μου, την οικογένειά μου που συντελούν σε ένα δύσκολο με πολλά επείγοντα έργο χωρίς ωράριο. Είναι αδιανόητο να μην εκφράσω τέλος την αμέριστη εκτίμησή μου και τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους εμπιστεύθηκαν την ζωή τους στα χέρια μου και στήριξαν την παρουσία μου στα μετερίζια της μαχόμενης παθολογίας με επιμονή και πίστη. Υπόσχομαι ότι με την βοήθεια του Θεού θα συνεχίσω να αγωνίζομαι χωρίς συμβιβασμούς και επιφυλάξεις.
Ευχαριστώ
Dr. Aναστασία Μοχοβάκη
Eιδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail amoschovaki@yahoo.gr.
Links

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.