Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η φυσιολογική στυτική λειτουργία προϋποθέτει:

1. Φυσιολογική γενετήσια ορμή

2. Ικανότητα επίτευξης και διατήρησης της στύσης

3. Εκσπερμάτωση

4. Φυσιολογική υποχώρηση της στύσης

Πολύπλοκες νευρικές οδοί ρυθμίζουν τη στυτική ανταπόκριση. Κατά την διάρκεια της στύσης υπάρχει αυξημένη εισροή αίματος σε τοπικό σύστημα βοθρίων και παράλληλα πλήρης χαλάρωση του λείου μυός του σώματος του πέους. Το οξείδιο του αζώτου αποτελεί σημαντική ουσία για την επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικής στύσης. Η εκσπερμάτωση διεγείρεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προκαλεί σύσπαση επιδυδιμίδας, σπερματικού πόρου, σπερματικών κυστιδίων, προστάτη, με αποτέλεσμα την εισροή σπερματικού υγρού στην ουρήθρα. Η υποχώρηση της στύσης διαμεσολαβείται από τη νορεπινεφρίνη των συμπαθητικών νεύρων, την ενδοθηλίνη της αγγειακής επιφάνειας και τη σύσπαση του λείου μυός, που επάγεται από αδρενεργικούς υποδοχείς και ενεργοποίηση της rho κινάσης. Η φυσιολογική έκκριση ορισμένων ορμονών (π.χ. ανδρογόνα) είναι απαραίτητη για την φυσιολογική στύση.

Ως στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται η κατάσταση της ανεπαρκούς στύσης και διακρίνεται σε ψυχογενή και οργανικής αιτιολογίας.

Οι παράγοντες που ευθύνονται για την στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας είναι:

1. Διαταραχές αιματικής ροής στην περιοχή του πέους: Η αθηρωμάτωση και η τραυματική τοπική αρτηριακή νόσος είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

2. Νευρογενείς διαταραχές στην περιοχή: Η σκλήρυνση κατά πλάκας και η βλάβη του ευαίσθητου νευρικού συστήματος μετά από χειρουργεία στην περιοχή (π.χ. προστάτης) είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

3. Διαταραχές ορμονών: Η χαμηλή τεστοστερόνη και η θυρεοειδοπάθεια είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

4. Τοξική δράση φαρμάκων και ουσιών: Το αλκοόλ και ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

5. Παθήσεις και καταστάσεις με μεικτό παθοφυσιολογικό μηχανισμό: Η αύξηση του σακχάρου του αίματος και το κάπνισμα είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας οργανικής αιτιολογίας. Σύμφωνα με μελέτες, το 52% των ανδρών ηλικίας 40 -70 ετών παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι η φυσιολογική εξέλιξη, όπως ευρέως νομίζεται, της αύξησης της ηλικίας, αλλά της εξάντλησης των αμυντικών εφεδρειών του φυσιολογικού πέους έναντι του χρόνου, εξάντληση, που απορρέει από την πλημμελή αντιμετώπιση παθολογικών προβλημάτων και συνηθειών, που δρουν βλαπτικά σε βάθος χρόνου. Κακές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα), παθολογικές διαταραχές χωρίς συμπτώματα (π.χ. υψηλή χοληστερίνη - σάκχαρο) και κακώς θεραπευόμενα οργανικά νοσήματα (π.χ. υπέρταση, υπερτροφία προστάτη) οδηγούν, προοδευτικά, ένα φυσιολογικό πέος σε ανεπάρκεια λειτουργίας. Σήμερα κατά την διάρκεια της ειδικής παθολογικής εξέτασης ειδικοί αλγόριθμοι και εξισώσεις χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί ο δεκαετής κίνδυνος που έχει ένας άνδρας να παρουσιάσει οργανική στυτική δυσλειτουργία - ανδρική ανικανότητα. Οι νέες αυτές ηλεκτρονικές μέθοδοι, εφαρμόζονται με εγγυημένη αξιοπιστία σε άτομα 20 με 79 ετών.

Σε περίπτωση μέτριου ή υψηλού κινδύνου είναι απολύτως αναγκαίο ο σύγχρονος άνδρας να ενταχτεί σε πρόγραμμα πρόληψης στυτικής δυσλειτουργίας και δραστικής μείωσης του κινδύνου. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι, δυστυχώς, όταν εγκατασταθεί η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας, η μόνη αποτελεσματική παρέμβαση που έχουμε είναι τα φάρμακα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η επεμβατική αντιμετώπιση είναι αναγκαία. Αντίθετα, όταν έγκαιρα αποκατασταθούν οι παράγοντες, που επιδρούν βαθμιαία βλαπτικά στο πέος, προστατεύονται οι αμυντικές του εφεδρείες έναντι του χρόνου και η λειτουργικότητά του διατηρείται.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από ανώμαλο μεταβολισμό του σακχάρου των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην δομή και στις καύσεις του. Αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού προκαλεί υπεργλυκαιμία και βλάβες σε αρκετούς ιστούς του σώματος. Η περιοχή της κοιλιάς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις βλαπτικές επιδράσεις της διαταραχής.

Τα συνήθη συμπτώματα από την κοιλιά είναι το φούσκωμα, οι διαταραχές κενώσεων, η ναυτία, οι διαταραχές στην ούρηση, οι διαταραχές στην σεξουαλική λειτουργία. Ο κίνδυνος των χρόνιων επιπλοκών αυξάνεται σε συνάρτηση με την διάρκεια της υπεργλυκαιμίας και τον βαθμό της κακής ρύθμισης. Στην πλειοψηφία των ατόμων εκδηλώνονται μετά την πρώτη δεκαετία της υπεργλυκαιμίας. Στην ιατρική πράξη, επειδή ο διαβήτης συχνά εμφανίζει μακρά περίοδο χωρίς συμπτώματα και ο παθολογικός προληπτικός έλεγχος συχνά αμελείται στην Ελλάδα, τα παθολογικά συμπτώματα από την κοιλιά είναι ήδη εγκατεστημένα τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη, σε αρκετούς ασθενείς.

Οι ακριβείς μηχανισμοί ανάπτυξης των επιπλοκών στον διαβήτη διερευνώνται συνεχώς. Ο ανώμαλος μεταβολισμός του σακχάρου οδηγεί σε δυσλειτουργία οργάνων, αγγειοπάθεια και αυτόνομη νευροπάθεια μέσω ποικίλων παθοφυσιολογικών μηχανισμών, όπως είναι η αύξηση των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, η ενεργοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης μέσω της οδού της σορβιτόλης, η αύξηση παραγωγής διακυκλογλυκερόλης, η προαγωγή της εισόδου υποστρώματος στην οδό των εξοζαμινών, η αύξηση της τοπικής συγκέντρωσης αυξητικών παραγόντων. Οι παθοφυσιολογικές αυτές αλλοιώσεις προκαλούν ενδοθηλιακή και κυτταρική δυσλειτουργία, αλλοιώσεις στην λειτουργία ενδοκυττάριων πρωτεϊνών, επιτάχυνση της αθηρωμάτωσης.

Τα κύρια παθολογικά προβλήματα, που εκδηλώνονται λόγω ανάπτυξης των παθοφυσιολογικών αυτών αλλοιώσεων στην περιοχή της κοιλιάς είναι:

1. Η διαβητική γαστροπάρεση

Πρόκειται για καθυστερημένη γαστρική κένωση. Τα συμπτώματα είναι φούσκωμα, ναυτία, έμετος.

2. Οι διαταραχές κενώσεων

Διάρροια, ακόμη και κατά τη νύχτα και επεισόδια δυσκοιλιότητας είναι συνήθη στον διαβητικό.

3. Οι διαταραχές από το ουροποιογεννητικό σύστημα

Περιλαμβάνει διαταραχές στην ουροδόχο κύστη, το νεφρό και διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία.

Οι διαταραχές στην ουροδόχο κύστη εκδηλώνονται με αδυναμία πλήρους κένωσης, ανάπτυξη πύου στα ούρα και ουρολοιμώξεων. Συμπτώματα όπως συχνουρία δυσουρία κοιλιακός πόνος μπορεί να εμφανιστούν. Η διαβητική νεφροπάθεια είναι η πρώτη αιτία τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας στον διαβήτη. Προοδευτικά αναπτύσσεται παθολογική έκκριση λευκωματίνης στα ούρα. Η κατάσταση οδηγεί σε αιμοκάθαρση ορισμένους ασθενείς. Το νεφρό γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο σε φάρμακα και τοξικές ουσίες.

Οι διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία εκδηλώνονται με αδυναμία ικανοποιητικής στύσης και εκδηλώσεις παλίνδρομης εκσπερμάτισης στον άνδρα, ξηρότητα κόλπου και πόνου κατά τη συνουσία στην γυναίκα.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τις διαταραχές αυτές. Η άριστη αποκατάσταση της υπεργλυκαιμίας με σωστή αντιδιαβητική αγωγή είναι επίσης απαραίτητη.

LINKS

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΚΑΨΙΜΟ, ΤΣΟΥΞΙΜΟ ΟΥΡΩΝ ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΚΟΛΠΟΥ ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από ανώμαλο μεταβολισμό του σακχάρου των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην δομή και στις καύσεις του και αύξηση του σακχάρου του αίματος. Αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού προκαλεί βλάβες σε αρκετούς ιστούς του σώματος. Ο ανώμαλος μεταβολισμός του σακχάρου οδηγεί σε δυσλειτουργία οργάνων, αγγειοπάθεια και αυτόνομη νευροπάθεια μέσω ποικίλων παθοφυσιολογικών μηχανισμών, όπως είναι η αύξηση των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, η ενεργοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης μέσω της οδού της σορβιτόλης, η αύξηση παραγωγής διακυκλογλυκερόλης, η προαγωγή της εισόδου υποστρώματος στην οδό των εξοζαμινών, η αύξηση της τοπικής συγκέντρωσης αυξητικών παραγόντων. Οι παθοφυσιολογικές αυτές αλλοιώσεις προκαλούν ενδοθηλιακή και κυτταρική δυσλειτουργία, αλλοιώσεις στην λειτουργία ενδοκυττάριων πρωτεϊνών, επιτάχυνση της αθηρωμάτωσης, μείωση της σύνθεσης οξειδίου του αζώτου, που αποτελεί σημαντική ουσία για την επίτευξη φυσιολογικής στύσης.Οι διαταραχές από το ουροποιογεννητικό σύστημα περιλαμβάνουν διαταραχές στην ουροδόχο κύστη, το νεφρό και διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία.

Οι διαταραχές στην ουροδόχο κύστη εκδηλώνονται με αδυναμία πλήρους κένωσης, ανάπτυξη πύου στα ούρα και ουρολοιμώξεων. Συμπτώματα όπως συχνουρία δυσουρία μπορεί να εμφανιστούν. Ορισμένοι διαβητικοί παρουσιάζουν συχνά επεισόδια πυουρίας χωρίς συμπτώματα. Επιπρόσθετα η διαβητική νεφροπάθεια είναι η πρώτη αιτία τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας στον διαβήτη. Μέσα στα πρώτα χρόνια εγκατάστασης του διαβήτη, γίνεται πάχυνση της βασικής μεμβράνης, υπερτροφία νεφρικών σπειραμάτων, αύξηση όγκου μεσαγγείου. Προοδευτικά αναπτύσσεται παθολογική έκκριση λευκωματίνης στα ούρα. Η κατάσταση οδηγεί σε αιμοκάθαρση ορισμένους ασθενείς. Ενίοτε αναπτύσσεται νεφρική σωληναριακή οξέωση και υπερκαλιαιμία. Το νεφρό γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο σε φάρμακα και τοξικές ουσίες.

Οι διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία εκδηλώνονται με αδυναμία ικανοποιητικής στύσης και εκδηλώσεις παλίνδρομης εκσπερμάτισης στον άνδρα, ξηρότητα κόλπου και πόνου κατά τη συνουσία στην γυναίκα.

Ο κίνδυνος των χρόνιων επιπλοκών αυξάνεται σε συνάρτηση με την διάρκεια της υπεργλυκαιμίας και τον βαθμό της κακής ρύθμισης. Στην πλειοψηφία των ατόμων εκδηλώνονται μετά την πρώτη δεκαετία της υπεργλυκαιμίας. Στην ιατρική πράξη, επειδή ο διαβήτης συχνά εμφανίζει μακρά περίοδο χωρίς συμπτώματα και ο παθολογικός προληπτικός έλεγχος συχνά αμελείται στην Ελλάδα, τα παθολογικά συμπτώματα από το ουροποιογεννητικό σύστημα είναι ήδη εγκατεστημένα τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη, σε αρκετούς ασθενείς.

Τι πρέπει να ξέρουν τα άτομα με ουροποιογεννητικά συμπτώματα και διαβήτη:

o Το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη επιδεινώνουν τα βλαπτικά αποτελέσματα του αυξημένου σακχάρου.

o Η επαρκής πρόσληψη νερού και η περιοδική εξέταση των ούρων για μικρόβια και μικρολευκωματίνη είναι απαραίτητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται προληπτική εξέταση για μικρόβια και στα γεννητικά υγρά (π.χ. κολπικό υγρό).

o Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα ουροποιογεννητικά συμπτώματα. Η άριστη θεραπεία του διαβήτη με σωστή αγωγή είναι απαραίτητη.
LINKShttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑhttp://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1
ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΖΑΧΑΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΟΥΣ - ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΥΣΗΣ

Το αυξημένο σάκχαρο αποτελεί ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα στη σύγχρονη εποχή. Πάνω από το 10% των συνανθρώπων μας εμφανίζουν αυξημένο σάκχαρο, ενώ τα ποσοστά αυξάνουν δραματικά σε ηλικίες πάνω από 65 ετών. Παρά το γεγονός ότι η κακή κληρονομικότητα, η ορμονική ανεπάρκεια μιας βασικής ορμόνης, της ινσουλίνης, η χρήση ορισμένων φαρμάκων και ορισμένα υποκείμενα νοσήματα ευθύνονται για την παθολογική εκτροπή του σακχάρου σε αρκετές περιπτώσεις, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που αντιμετωπίζουμε στην κλινική πράξη ευθύνεται κατά κύριο λόγο, μία συγκεκριμένη στάση ζωής και καθημερινότητας, που χαρακτηρίζεται από κακή διατροφή και καθιστική ζωή.

Ανεξαρτήτως αιτίου, ωστόσο, ο ανώμαλος μεταβολισμός του σακχάρου οδηγεί σε δυσλειτουργία οργάνων, αγγειοπάθεια και αυτόνομη νευροπάθεια μέσω ποικίλων παθοφυσιολογικών μηχανισμών, όπως είναι η αύξηση των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, η ενεργοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης μέσω της οδού της σορβιτόλης, η αύξηση παραγωγής διακυκλογλυκερόλης, η προαγωγή της εισόδου υποστρώματος στην οδό των εξοζαμινών, η αύξηση της τοπικής συγκέντρωσης αυξητικών παραγόντων. Οι παθοφυσιολογικές αυτές επιπτώσεις προκαλούν ενδοθηλιακή και κυτταρική δυσλειτουργία, αλλοιώσεις στην λειτουργία ενδοκυττάριων πρωτεϊνών, επιτάχυνση της αθηρωμάτωσης. Το οξείδιο του αζώτου, που αποτελεί σημαντική ουσία για την επίτευξη φυσιολογικής στύσης, μειώνεται.

Οι διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία του υπεργλυκαιμικού άνδρα περιλαμβάνουν αδυναμία ικανοποιητικής στύσης και εκδηλώσεις παλίνδρομης εκσπερμάτισης. Ο κίνδυνος εμφάνισης των διαταραχών αυξάνεται σε συνάρτηση με την διάρκεια της υπεργλυκαιμίας και τον βαθμό της κακής ρύθμισης. Στην πλειοψηφία των ατόμων εκδηλώνονται μετά την πρώτη δεκαετία της υπεργλυκαιμίας. Στην ιατρική πράξη, επειδή η υπεργλυκαιμία εμφανίζει μακρά περίοδο χωρίς συμπτώματα και ο παθολογικός προληπτικός έλεγχος συχνά αμελείται στην Ελλάδα, το σύμπτωμα της στυτικής δυσλειτουργίας σε αρκετές περιπτώσεις είναι ήδη εγκατεστημένο τη στιγμή της διάγνωσης του «αυξημένου σακχάρου του αίματος». Σύμφωνα με μελέτες 35 – 75% των διαβητικών ανδρών παρουσιάζουν μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.

Τι πρέπει να ξέρουν τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία και αυξημένο σάκχαρο:

o Η άριστη αποκατάσταση της υπεργλυκαιμίας με σωστή ιατρική αγωγή είναι απαραίτητη.

o Το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη επιδεινώνουν τα βλαπτικά αποτελέσματα του αυξημένου σακχάρου.

o Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας. Ορισμένα άτομα θα χρειαστούν επεμβατική (χειρουργική) αντιμετώπιση.


LINKS


http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1